BARBARA VANDECAUTER
  • Sculptural Work
    • One and three Rocks
  • Design
  • Contact
  • Blog

Tips van de week

#40 - 30 oktober 2021

10/30/2021

0 Comments

 
Morgen ga ik naar Parijs. Ik ga naar het Musée de l'art Moderne naar 2 tentoonstellingen kijken:

'Entre Les Flammes', over de geschiedenis van de keramiek en tegelijkertijd een overzicht van alle kunstenaars die met keramiek hebben gewerkt. Kunstenaars zoals Picasso maar ook Simone Leigh bijvoorbeeld.

L’exposition Les Flammes. L'Âge de la céramique propose une immersion dans le médium de la céramique et associe plus de 350 pièces allant du néolithique jusqu’à nos jours, créant un dialogue inédit et fécond entre des typologies d’objets issus d’époques et de contextes variés, cherchant à déceler les influences autant que les coïncidences.

Entre les Flammes
​
De tweede tentoonstelling waar ik naartoe ga, is die van 'Anni et Josef Albers'. Het koppel zijn belangrijke vertegenwoordigers van het Bauhaus, hebben elkaar daar leren kennen en zijn in 1933 gevlucht naar de VS. Daar had Josef Albers een belangrijke rol in de zomer cursussen van het Black Mountain College en is hij van grote invloed geweest op het Abstract Expressionisme.
Anni Albers wou schilderen in het Bauhaus maar mocht dit niet aangezien ze een vrouw was. Ze heeft zich toegelegd op het weven en hier baanbrekende stappen in gezet door naar het weven te kijken alsof ze schilderijen maakte. Op deze manier was ze een pionier in het verplaatsen van de textielkunst van functionele kunst naar autonome kunst.

Le Musée d'Art Moderne de Paris organise, du 10 septembre 2021 au 9 janvier 2022, une exposition inédite consacrée à Anni et Josef Albers, rassemblant plus de trois cent cinquante œuvres (peintures, photographies, meubles, œuvres graphiques et textiles) significatives du développement artistique des deux artistes.
​
​Anni et Josef Albers

​

Cristina Iglesias heeft de Royal Academy Architecture Prize gewonnen. 
Deze prijs wordt niet enkel aan architecten uitgereikt maar ook aan individuen die zorgen dat architectuur op een bijzondere manier naar voren komt. En dat is wat Iglesias doet. 

In Antwerpen kan je van haar de 'Deep Fountain (Diepe Fontein)' bezoeken, een fontein voor het Museum van Schone Kunsten.
https://cristinaiglesias.com/works/deep-fountain-diepe-fontein/

Een ander bijzonder werk van haar is 'Hondolea (Marine Abyss)':
https://www.wallpaper.com/art/cristina-iglesias-lighthouse-santa-clara-island

Naar aanleiding van het winnen van de Architectuur prijs, stond er een artikel over haar in de Financial Times. 
​Hier te lezen:
cristina_iglesias__how_a_sculptor_won_the_royal_academy_architecture_prize_|_financial_times.pdf
File Size: 2310 kb
File Type: pdf
Download File



De boeken van Haruki Murakami kan ik blijven lezen. Vorige week herlas ik 'What I Talk About When I Talk About Running'

In 1982, having sold his jazz bar to devote himself to writing, Murakami began running to keep fit. A year later, he'd completed a solo course from Athens to Marathon, and now, after dozens of such races, not to mention triathlons and a dozen critically acclaimed books, he reflects upon the influence the sport has had on his life and--even more important--on his writing. Equal parts training log, travelogue, and reminiscence, this revealing memoir covers his four-month preparation for the 2005 New York City Marathon and takes us to places ranging from Tokyo's Jingu Gaien gardens, where he once shared the course with an Olympian, to the Charles River in Boston among young women who outpace him. Through this marvelous lens of sport emerges a panorama of memories and insights: the eureka moment when he decided to become a writer, his greatest triumphs and disappointments, his passion for vintage LPs, and the experience, after fifty, of seeing his race times improve and then fall back. By turns funny and sobering, playful and philosophical, What I Talk About When I Talk About Running is rich and revelatory, both for fans of this masterful yet guardedly private writer and for the exploding population of athletes who find similar satisfaction in distance running.

Murakami
0 Comments

#39 - 22 oktober 2021

10/22/2021

0 Comments

 
Dit weekend is er veel te doen.
In Antwerpen kan je 'Exposed Music', een performance parcours volgen op zaterdag 23 oktober. 4 locaties met telkens een andere performance. Curator van dienst is Bent Van Looy. 

Exposed Music neemt je op zaterdag 23 oktober mee op tour langs 4 onweerstaanbare locaties en performances. Een muzikaal-visueel meeslepende sensatie in 't stad! Bent Van Looy is de curator van dit muzikaal en beeldend performance festival.

Dennis Ceylan, student in ons atelier, doet mee aan 1 van de performances. 

​Exposed Music
​
​

Op zondag 24 oktober vindt de finissage plaats van de tentoonstelling 'Door het doek het schilderij. Een zoektocht naar de meester'

Het atelier Schilderkunst van de campus St-Lucas Gent gaat in dialoog met het werk van Roger Raveel. Zowel studenten en docenten zullen het oeuvre van de meester in beweging zetten aan de hand van motieven, verhalen en details die vandaag hun aandacht vasthouden. Claessens Canvas leverde 100 vierkante meter schildersdoek van het type 120, het doek waarop Roger Raveel zelf ook werkte. Wim Lambrecht en Robin Vermeersch stellen de tentoonstelling samen in de oude vleugel van het museum.

Roger Raveel Museum

​

Ook dit weekend, opent Europalia. Dit jaar heeft het kunstenfestival de trein als thema.

Dit jaar worden een heleboel verjaardagen rond treinen gevierd*: een mooie en bijzondere aanleiding voor EUROPALIA om een editie te wijden aan een wereld op zich, een uitvinding die de maatschappij vormgaf en die vandaag opnieuw een hoofdrol lijkt te gaan spelen.
*175 jaar geleden werden Brussel en Parijs als eerste hoofdsteden op het Europese continent per rail verbonden; 40 jaar TGV; 25 jaar Thalys. 2021 werd door de Europese 
Commissie uitgeroepen tot European Year of Rail.


Er is enorm veel te zien op heel veel locaties. Een onderdeel van Europalia dit jaar is een tentoonstelling, Endless Express, die de treinlijn Oostende-Eupen volgt. 

Het kunstparcours Endless Express neemt je mee naar verschillende bestemmingen langs de spoorlijn tussen Oostende en Eupen. Vertrekkend van de publieke sculptuur Esprit ouvert van Tapta, werden zeven kunstenaars uitgenodigd om nieuwe werken rond de stations en sporen te presenteren. Met de trein als verbindend element verkennen ze de verspreide, onderling verbonden geschiedenissen die in dit landschap zijn ingebed en met deze lijn zijn verweven. Met nieuwe werken van Che Go Eun, Inas Halabi, Flaka Haliti, Chloé Malcotti, Sophie Nys, Marina Pinsky en Laure Prouvost.

​
In de stations van Leuven en Brugge kan je werk zien van Che Go Eun.

Machinalia is een wonderlijke machine die van vorm verandert terwijl ze door België rijdt en onderweg visuele elementen uit stadslegenden integreert. De machine heeft de vorm van een draak en houdt halt in Leuven en Brugge, waar ze een tijdelijk onderkomen vindt in de glazen wachthokjes op de perrons. Che Go Eun haalde voor dit werk inspiratie uit de legende van Imugi, een waterwezen dat duizend jaar moest wachten om een echte draak te worden. Haar draaktrein weerspiegelt het romantische narratief dat samenging met de eerste stoomlocomotieven op het Europese vasteland, die vaak waren genoemd naar dieren of natuurfenomenen die naar kracht en snelheid verwezen. De kunstenaar put niet enkel uit de Koreaanse mythologie, maar verwijst ook naar de laatmiddeleeuwse verhalen over Margaretha van Leuven en Maertyne van Keyschote van Brugge; onder het mom van religie en moraliteit werd de eerste vermoord omdat ze zich verzette tegen verkrachting en de tweede gefolterd omdat ze lesbisch was.

Che Go Eun
Picture
Picture


​En als je dan toch in Leuven bent, kan je ook naar Museum M gaan. Daar opent vandaag de tentoonstelling 'Verbeelding van het universum'

Ik heb het dus zelf nog niet gezien maar horen zeggen in de 'wandelgangen' dat het een sterke tentoonstelling is, vergelijkbaar met de tentoonstelling 'Utopia' (voor diegenen onder jullie die deze gezien hebben)

‘Verbeelding van het universum’ gaat uit van de verwondering over de kosmos en hoe die een neerslag vindt in de beeldende kunsten en het denken tot de 18de eeuw. Een symbolische inleiding over de fascinatie van de mens voor het universum wordt in het tentoonstellingsparcours gevolgd door verschillende antwoorden die in de loop van de geschiedenis op de fundamentele vragen over onze oorsprong geformuleerd zijn. Er wordt gefocust op de middeleeuwen en de vroegmoderne periode. Thema’s die aan bod komen zijn religie, mythologie, astrologie en nauwkeurige waarnemingen van het uitspansel. 

Verbeelding van het universum
0 Comments

#38 - 17 oktober 2021

10/17/2021

0 Comments

 
Volgend weekend vindt Fiac plaats. Een grote kunstbeurs in Parijs. Ik ga er zelf niet naartoe maar als je wil zien wat er op dit moment gebeurt in de beeldende kunst dan is zo'n grote internationale beurs altijd een goeie hulp

Fiac
​

Ik heb me ingeschreven op een aantal nieuwsbrieven van gallerijen en musea, zo ook bijvoorbeeld de nieuwsbrief van Xavier Hufkens. In een vorige nieuwsbrief kon je een link aanvragen naar een digitale presentatie van wat er te zien is bij Xavier Hufkens op Fiac.

Dat heb ik gedaan. Hierbij de link voor jullie: Xavier Hufkens op Fiac
​

Dichter bij huis kan je gaan kijken naar 'Machine Gun Chimera. A true Taste of The Wild.' in 019 in Gent.
'A collective, sculptural experiment between Charlotte Daniëlse, Anne Beumer, Sybren Janssens & Robin Verslegers.'Info: 019 

019 is jammer genoeg enkel in het weekend open, we kunnen er dus geen gezamenlijke uitstap van maken met het atelier maar niets houdt jullie tegen om deze middag wat cultuur op te snuiven in het Gentse ;-)

Deze week stond er in de Financial Times een artikel over een ondernemer in het maken van bakstenen, de Deen Christian A Petersen.

In het artikel krijg je een inzage van hoe klei in de industriële wereld wordt verwerkt. Waar ik persoonlijk van onder de indruk was in het artikel, is de verscheidenheid van kleikleuren en vormen die gehanteerd worden in het maken van bakstenen.

​Ik heb een pdf gemaakt van het artikel omdat ik geen artikels kan delen van de FT in zo'n grote aantallen.
probably_the_best_brickmaker_in_the_world..._|_financial_times.pdf
File Size: 16631 kb
File Type: pdf
Download File


Op reis deze zomer las ik het boek 'Monkey Grip' Van Helen Garner.

'In "Monkey Grip", Helen Garner charts the lives of a generation. Her characters are exploring new ways of loving and living - and nothing is harder than learning to love lightly. Nora and Javo are trapped in a desperate relationship. Nora's addiction is romantic love; Javo's is hard drugs. The harder they pull away, the tighter the monkey grip. A lyrical, gritty, rough-edged novel that deserves its place as a classic of Australian fiction.'

​Monkey Grip 
0 Comments

#37 - 10 oktober 2021

10/10/2021

0 Comments

 
Ik ben dit weekend naar Amsterdam geweest. In het Stedelijk Museum is er op dit moment een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Bruce Nauman.

Persoonlijk vond ik het jammer dat er niet zoveel gedaan is met de tentoonstelling zelf, het werk was professioneel opgesteld en daar stopte het zo'n beetje maar het was de eerste keer dat ik zoveel werk van Bruce Nauman bij elkaar heb gezien en dat was wel een unieke ervaring. Je wordt ondergedompeld in zijn denkwereld en dat is reden genoeg om te gaan.

De tentoonstelling loopt nog tot 24 oktober.

https://www.stedelijk.nl/en/exhibitions/bruce-nauman-2 
In De Brakke Grond was er een solo tentoonstelling te zien van Chloë Delanghe. Het was het laatste weekend dus niet langer te bezoeken maar ik wou het toch vermelden omdat Chloë absoluut een kunstenaar is om te volgen dus ga zeker kijken wanneer je de mogelijkheid hebt om haar werk te zien.

​Ze maakt heel intiem werk in verscheidene media, vaak vertrekkend vanuit haar persoonlijke leven.
Chloë is ook docent in het atelier Mixed Media in Luca.

https://brakkegrond.nl/agenda/174/famyly

Ook De Brakke Grond zelf is een huis om in het oog te houden. De volgende tentoonstelling waar ik alvast naar uitkijk, is de solo tentoonstelling van Filip Vervaet:

https://brakkegrond.nl/agenda/138/filip-vervaet

Picture
© Chloë Delanghe
Deze zomer las ik het boek 'Autumn' van Ali Smith. Verkeerd seizoen misschien maar om één of andere reden wou ik toch met dit boek beginnen. 'Winter' heb ik ook al aangekocht maar nog niet gelezen. 

Autumn is heel erg actueel, het speelt zich af in de UK en tegelijkertijd ook heel tijdloos. Voor mij meestal een winnende combinatie.

Daniel is a century old. Elisabeth, born in 1984, has her eye on the future. The United Kingdom is in pieces, divided by a historic once-in-a-generation summer.

Love is won, love is lost. Hope is hand in hand with hopelessness. The seasons roll round, as ever...


www.goodreads.com/book/show/28446947-autumn

0 Comments

#36 - 3 oktober 2021

10/3/2021

0 Comments

 
Er is veel te zien deze maanden. Wat ik geweldig vind, is onverwachte paden bewandelen wanneer ik mijn lijstje expo's aan het afwandelen ben.

Vorig weekend ging ik naar Maastricht naar het Bonnefanten museum voor de solo tentoonstelling van Berlinde De Bruyckere. 

Vandaag was het de laatste dag dat je deze kon bezoeken maar ik wou hem toch nog vermelden aangezien het zeker de moeite is om er naar te gaan kijken, indien je hier de kans toe krijgt in de toekomst. Wat ik enorm apprecieer in haar werk is dat je nooit het gevoel hebt dat een sculptuur los staat van de ruimte. Ze durft ruimtes in te nemen. Volledig. 

Ook in het Bonnefanten, was er een overzichtstentoonstelling van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Margaret Kilgallen.
Ik heb een tijdje terug een documentaire gezien over haar werk maar had het nog nooit in het echt gezien. Het is een absolute aanrader.
Ik moet hier wel bij vermelden dat een heel erg goede vriendin van me al meer dan 20 jaar surft en illustrator is. Als kunst kan samenvallen met een bepaald persoon, dan was dit hier voor mij het geval met mijn vriendin Karen en het werk van Margaret Kilgallen. 

https://www.bonnefanten.nl/nl/tentoonstellingen/margaret-kilgallen-thats-where-the-beauty-is
Ik las een aantal boeken voorbije zomer. De eerste had ik geleend van Robin, 'Girl in a Band' van Kim Gordon. In 1995 ben ik zo goed als elke avond in slaap gevallen met het album 'Experimental Jet Set, Trash and No Star' in mijn walkman. 
Ik vind het nog steeds een geweldig album en er naar luisteren voelt altijd een beetje als thuiskomen.
'Girl in a Band' was voor mij daardoor vooral een soort van achter de schermen kijken ervaring.
​
open.spotify.com/album/3O8NuSnjHy8wiBqbG6N4yO?si=vHtZbAwiQr2Jo_Verkehqg&dl_branch=1


In Girl in a Band Kim Gordon, founding member of Sonic Youth and role model for a generation of women, tells her story. She writes frankly about her route from girl to woman and pioneering icon within the music and art scene of New York City in the 1980s and 90s as well as marriage, motherhood, and independence. Filled with the sights and sounds of a changing world and a remarkable life, Girl in a Band is a moving, evocative chronicle of an extraordinary artist.
0 Comments

#35 - 14 mei 2021

5/14/2021

0 Comments

 
Een midweek Tips van de week met 1 grote focus: Antwerp Art Weekend.

Van alles ik gezien heb de voorbije 2 dagen heb ik een selectie gemaakt van tentoonstellingen die ik goed vind:

Fred & Ferry Gallery
Leyla Aydoslu
https://fredferry.com

Geukens & De Vil
Julius Heinemann (zie tweede foto)
https://www.geukensdevil.com/kopie-van-the-joy-of-my-skin

Keteleer Gallery
Luc Deleu & T.O.P. Office
https://keteleer.com/exhibitions/luc-deleu-t-o-p-office-exhibitions/luc-deleu-t-o-p-office/#

Micheline Szwajcer
Jos de Gruyter & Harald Thys
https://gms.be/exhibition/2521/

Zeno X Gallery (op het Zuid, niet Borgerhout)
Pélagie Gbaguidi (zie derde foto)
http://www.zeno-x.com/exhibitions/current/current_exhibition_AB_works.html

L'edition Populaire
Tatjana Gerhard
http://www.edition-populaire.be

Kunsthal Extra City
Michèle Magema
https://extracitykunsthal.org/tentoonstellingen/mich232le-magema
+ een installatie van Maëlle Dufour (zie eerste foto)

Ballroom Project
20 hedendaagse kunstgalerijen stellen tot 3 kunstenaars per galerij voor. Met oa Stijn Cole
https://www.ballroom-project.be/home-2021/about-21/

Studio Katleen Vinck
Superstudio - sculpturen met een iets groter formaat.
Mooi werk van Katleen Vinck maar ook opnieuw een sterk werk van Leyla Aydoslu
https://katleenvinck.be/news/
Voor diegenen die in Gent blijven heb ik ook nog een aanrader:
Louise Daneels, student op Luca, stelt tentoon in Gallery Rufus.

​https://rufus.gallery/nl/expositions/danny-revival-of-the-snippets

Picture
0 Comments

#34 - 2 mei 2021

5/2/2021

0 Comments

 
Vandaag is de eerste dag van de solo tentoonstelling Van Jumana Manna in het Muhka. Ik ging alvast een kijkje nemen.

'Manna's tentoonstelling in het M HKA, getiteld Thirty Plumbers in the Belly, bestaat uit een nieuw geheel van sculpturen die verschillende motieven, gaande van rioolwater tot spijsvertering en bouwwerven, verkennen. Centraal staan twee keramiekreeksen: ledemaatbuizen en bedorven brood. De ledemaatbuizen refereren in de eerste plaats naar de afvoerbuizen die sinds de oudheid tot op heden worden gebruikt in stedelijke- en landbouwinfrastructuren. Normaal verborgen achter muren en onder voetpaden, en bedoeld om ongewenste taferelen en geuren uit lichamen, tuinen en steden te verwijderen, verschijnen zij op de tentoonstellingsplek als gemetamorfoseerde leidingen. De reeks keramisch brood, tentoongesteld in plastic zakken en op metalen hekken, simuleert de handeling van het buiten achterlaten van oud brood; een traditie waarbij een gift wordt geschonken aan een onbekende ontvanger. Deze kleinschalige sculpturen onderzoeken de transformatie van brood van een begeerlijk voorwerp met voedingswaarde, tot een ongewenste bekommernis; de zonde van niet opgegeten voedsel - van verspild leven.'

www.muhka.be/nl/programme/detail/1453-jumana-manna-dertig-loodgieters-in-de-buik-
In de podcast Talk Art kwam de kunstenaar Rachel Whiteread op gesprek. Als je haar werk nog niet  kent, kan je best haar werk opzoeken om het gesprek goed te kunnen volgen.

Talk Art exclusive! Russell & Robert meet legendary British artist Dame Rachel Whiteread DBE for an intimate studio visit where we view her new works prior to installing her new exhibition ‘Internal Objects’. In Rachel Whiteread’s sculptures and drawings, everyday settings, objects, and surfaces are transformed into ghostly replicas that are eerily familiar. Through casting, she frees her subject matter—from beds, tables, and boxes to water towers and entire houses—from practical use, suggesting a new permanence, imbued with memory.  

​https://open.spotify.com/episode/5S003Ujz3meZQfBPq4ESuo?si=I6FqNYsXQ_CyuouxapDsmA
​

Vorige week was ik een boek vergeten vermelden in mijn lijstje van boeken. Als 4e boek ben ik op dit moment ook aan het lezen in het wondermooie 'Agnes Martin. Pioneer, Painter, Icon'.

Ik lees niet veel autobiografieën van kunstenaars omdat ik meestal meer interesse heb in het werk dan in het feitelijke leven van de kunstenaar zelf. Maar bij Agnes Martin is haar leven zo hecht verweven met haar werk dat ik toch benieuwd werd. En het is een aanrader.

'This is an intimate and revealing biography of Agnes Martin, renowned American painter, considered one of the great women artists of the 20th and 21st Century. A resident of both New Mexico and New York City, Martin has always remained an enigma due to her fiercely guarded private life.
...
Readers will learn of her bouts with mental illness, her several significant lesbian relationships, and her lifelong yearning for recognition despite her reclusive lifestyle and need for privacy.'


https://www.bol.com/nl/f/agnes-martin/9200000076918988/?country=BE
​
​
Vorige week ontdekte ik dat de vader van Robert De Niro, Robert De Niro Sr, een schilder was, behorend tot het abstract expressionisme. In de Financial Times werd een portret van hem geschetst naar aanleiding van een tentoonstelling met zijn werk. Doorheen het artikel loopt er een interview met De Niro die vertelt over zijn vader.

Aangezien de Financial Times niet gretig is met het delen van artikels, heb ik er een pdf van gemaakt in plaats van een link.  
portrait_of_an_artist__robert_de_niro_sr_|_financial_times.pdf
File Size: 1903 kb
File Type: pdf
Download File

0 Comments

#33 - 25 april 2021

4/25/2021

0 Comments

 


Adam Leech heeft een residentie in het SMAK.

Onderdeel van die residentie zijn een grappige reeks 'tutorials':

'Via een nieuwe videoreeks werkt Adam Leech een handleiding uit waarmee bezoekers hun ervaring in S.M.A.K. grappiger, rijker en onconventioneler kunnen maken.'

https://smak.be/nl/nieuws/volg-de-nieuwe-reeks-tutorials-van-adam-leech

​
Tijdens de Paasvakantie bezocht ik de tentoonstelling van Roger Raveel in Bozar.
Ook wie het werk van Roger Raveel al goed kent moet zeker gaan kijken. Het is zo'n grote meerwaarde om zo'n werken in het echt te zien.

Wel op tijd reserveren, tijdens de vakantie was het elke dag uitverkocht.

https://www.bozar.be/nl/activities/168443-roger-raveel
​


Picture


​Als je dan toch in Brussel bent, ga dan ook even langs de galerij Rodolphe Janssen. Daar is gisteren de tentoonstelling van Lisa Vlaeminck -leerkracht schilderkunst op Luca - van start gegaan. Ik ben nog niet gaan kijken maar het staat op mijn lijstje!

www.rodolphejanssen.com/exhibition/lisa-vlaemminck/24.04.2021/

​
Op het gebied van boeken ben ik er 3 door elkaar aan het lezen.

Ik was begonnen met 'De geschiedenis van de vooruitgang' van Rutger Bregman

'De geschiedenis van de vooruitgang nadert haar einde. Wij zijn rijker, gezonder en veiliger dan ooit, maar voelen ons steeds vaker tekortgedaan. Waar komt dat onbehagen vandaan? Waarom heeft de vooruitgang zijn beloftes niet ingelost? Op zoek naar antwoorden neemt de talentvolle historicus Rutger Bregman de lezer mee op een reis van de Oerknal tot nu, van het vlaggenschip van Columbus naar het laboratorium van Thomas Edison, van de oudste grotschilderingen naar de beursvloeren op Wall Street.
Het is een geschiedenis die iedereen aangaat en die veel zegt over de echte uitdagingen van de eenentwintigste eeuw. Bregman verweeft natuurkunde en archeologie, biologie en psychologie, filosofie en geschiedenis in één wervelend betoog. Hij vertelt het verhaal van het uitzonderlijke zoogdier de mens, die zich in zijn uithoek van het heelal vastklampt aan verhalen, maar nu aan het eind van zijn Latijn lijkt. De geschiedenis van de vooruitgang is een zoektocht naar een nieuw vooruitgangsgeloof in een tijdperk dat er maar niet in kan voorzien.'

Dit ben ik aan het afwisselen met 'The white album' van Joan Didion

'First published in 1979, The White Album records indelibly the upheavals and aftermaths of the 1960s. Examining key events, figures, and trends of the era—including Charles Manson, the Black Panthers, and the shopping mall—through the lens of her own spiritual confusion, Joan Didion helped to define mass culture as we now understand it. Written with a commanding sureness of tone and linguistic precision, The White Album is a central text of American reportage and a classic of American autobiography.'

En als laatste het geweldige Mrs. Dalloway van Virginia Woolf

'Mrs. Dalloway chronicles a June day in the life of Clarissa Dalloway–a day that is taken up with running minor errands in preparation for a party and that is punctuated, toward the end, by the suicide of a young man she has never met. In giving an apparently ordinary day such immense resonance and significance–infusing it with the elemental conflict between death and life–Virginia Woolf triumphantly discovers her distinctive style as a novelist. Originally published in 1925, Mrs. Dalloway is Woolf’s first complete rendering of what she described as the “luminous envelope” of consciousness: a dazzling display of the mind’s inside as it plays over the brilliant surface and darker depths of reality.'

0 Comments

#32 - 21 maart 2021

3/21/2021

0 Comments

 
Stijn Cole heeft een tentoonstelling in Watou. Ik ben zelf nog niet kunnen gaan kijken maar wat ik er van gezien heb op foto ziet er veelbelovend uit! En het lijkt me de ideale activiteit om te combineren met een lente wandeling.

http://www.kasteelstraat1.be/galerie-hedendaagse-kunst-watou

Naar aanleiding van zijn tentoonstelling heb ik Stijn deze keer de tips van de week laten kiezen.

Als afwisseling met de gewone tips van de week, hebben de tips van Stijn niets met kunst te maken. 

De eerste tip is een podcast met marathon afleveringen van wel 5 uren! 
Mij gedacht wordt gemaakt door 3 Vlaamse mannen die de harde taak op zich genomen hebben elke aflevering van FC De Kampioenen te bekijken en deze van commentaar te voorzien.

Het is zeker de moeite om minstens 1 aflevering uit te zitten omdat pas na verloop van tijd de absurde en nihilistische humor volledig tot zijn recht komt.

https://open.spotify.com/show/6YW6PbjYmtnaDulQjRKrxR?si=cZbgyWd8Qd6v20NHCdc1fQ


De 2e tip is afkomstig uit de sportwereld. Drive to survive is een Netflix documentaire die achter de schermen kijkt van de Formule 1 wereld. Vandaag staat seizoen 3 online.

Klinkt voor velen onder ons waanzinnig oninteressant maar is verrassend spannend en geeft een blik in de wereld van een topsport die maar door enkelen wordt beoefend.

Met deze reeks wordt nog maar eens duidelijk dat topsport altijd interessant is om achter de schermen te zien.

https://www.netflix.com/search?q=drive%20to%20survive&jbv=80204890

Bij beide tips raad ik zelf aan om bij aflevering 1 te beginnen om de verhalen goed te kunnen volgen.

Zo, per uitzondering deze aparte tips van de week, volgende week krijgen jullie terug kunst in de bus.
0 Comments

#31 - 14 maart 2021

3/14/2021

0 Comments

 
Het tweede jaar focust voor het vak ‘Inleiding tot de kunsteducatie' op kunstenaars die behoren tot minderheidsgroepen. Toen iemand er over vertelde tijdens atelier, ging het over hoeveel kunstenaars je kan opnoemen die tot minderheidsgroepen behoren, zoals bijvoorbeeld een mindervalide fotograaf. Ik had net die week geluisterd naar de podcast Talk Art, waar Andy Robert Coombs te gast was. Een fotograaf die door een ongeluk in een rolstoel terecht kwam. Het gesprek gaat over zijn werk maar ook over de plaats die zijn handicap inneemt in zijn werk en hoe zijn werk er door beïnvloed is.

'Talk Art continues!! Russell and Robert meet artist Robert Andy Coombs, all the way from Miami Beach!!! We discuss photography, queerness, disability, sexuality, nudity, beauty and representation!!!

Coombs was born and raised in Michigan’s upper peninsula in a little town bordering Wisconsin. Being a closeted gay male in a conservative rural environment, Coombs couldn’t wait to leave his small town behind. He received a scholarship to Kendall College of Art and Design in Grand Rapids where he studied photography and started living authentically as a gay male. In 2009, during a trampoline training accident, Coombs landed on the back of his neck resulting in a spinal cord injury. After a short year at home, Coombs returned to KCAD in 2010 and completed his BFA in 2013.'

open.spotify.com/episode/2Y7j5e7TWHJKaUkaWGInR3?si=0ortCLG_TBWSXuyZMghDbg
 

Voorbije week hoorde ik ook nog een boeiend gesprek in de podcast 'Art Insiders New York' over de kunstenaar Donald Judd.
(Info over het werk van Donald Judd vind je hier: www.moma.org/artists/2948)

'In this interview Mohn Family professor David Raskin at the School of Art Institute of Chicago talks about the essence of the American artist Donald Judd’s artistry.

The Museum of Modern Art (MoMA) presents the exhibition Donald Judd from March 1 through July 11, 2020, the first major US retrospective dedicated to Judd in over three decades.

David Raskin has spent more than ten years researching and writing the book Donald Judd about one of the most significant artists of the 20th century, who revolutionized the history of sculpture and who still exercises an increasing influence in the field of art, architecture and design.'
https://open.spotify.com/episode/7FSsb4bTejGgdUqWAEF5OD?si=RSFLWHxPTe2-sbRULzcs-g


The Power of Art is een BBC reeks, gepresenteerd door Simon Schama. Per aflevering wordt er dieper ingezoomd op een kunstenaar die representatief staat voor een periode uit de kunstgeschiedenis.
Zo behandelt hij achtereenvolgens Caravaggio, Bernini, Rembrandt, David, Turner, Van Gogh, Picasso en Rothko.
Begeleidend met de serie, wordt er dieper ingegaan op elk onderwerp in een boek met dezelfde titel: The Power of Art. Ook te verkrijgen in de Nederlandstalige versie: De Kracht van Kunst.
https://www.bol.com/nl/f/kracht-van-kunst/30086428/?country=BE


Naast het lezen van boeken, heb ik ook een lichte verslaving films kijken. In België bestaat er het streamingkanaal Sooner, die een uitgebreid aanbod aan films en documentaires aanbieden.
Het leuke aan het feit dat het een Belgische streamer is, is het feit dat ze films hebben van Bozar, Cinematek en andere Belgische instituten.
Zo kan je er ook bijvoorbeeld de film Jeanne Dielman van Chantal Akerman zien
stream.sooner.be/search/chantal%20a/type/best-match/m/jeanne-dielman-23-quai-du-commerce-1080-bruxelles
​
Ik zag dat er op dit moment een promotie is voor studenten: €3/maand gedurende 3 maanden. 
0 Comments
<<Previous
Forward>>

    Author

    Als docent beeldende kunst stuur ik mijn studenten elke week een mail met Tips van de week. Ik besloot er een blog van te maken.

    Archives

    February 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020

    Categories

    All

    RSS Feed

© COPYRIGHT 2022. ALL RIGHTS RESERVED.
  • Sculptural Work
    • One and three Rocks
  • Design
  • Contact
  • Blog